Her kommer pølsene med vaffel. Men de fleste kundene skal ha den med brød. Og det er pølse i stappe på Go’Bua som er smaken av Moss, hvis vi skal tro Moss Avis.
Av Georg Mathisen
En gang kom unge kunder hit fordi jentene bak disken var så fine. Det er samme lokalavis som kommer med denne avsløringen fra en gang for lenge siden.
54 år etter oppstarten lever Go’Bua i beste velgående.
– Nå vinterstid er det langt færre kunder, men om sommeren er det travelt, forteller Alexander Gulljord.
Vaffel 17. mai
Han står bak disken på den tradisjonelle pølseplassen på Høyda i Moss. Melløs stadion, pøffelens høyborg, ligger like ved. Vaffelen er viktig tilbehør til wieneren på Go’Bua, også. – De fleste skal ha brød eller lompe. Men det er en god del som spiser pølse i vaffel, sier Gulljord.
17. mai er den store vaffeldagen for Go’Bua. – Vi lager røre selv. Her er det bare hjemmelaget vaffelrøre, forteller han. En vanlig sommerdag steker han 20–30 vafler i tillegg til alt det andre han selger.
Tilbake til Moss Avis. Lokalavisen har også fastslått at «Pølse i stappe på Go’Bua er smaken av Moss.»Stappen er like hjemmelaget.
Nei til innbygging
– Folk kommer fra Holmestrand, Sandefjord og Horten for å spise pølser her. Det er nok fordi vi har så gode pølser. Og hjemmelaget stappe. Og så er det noe eget med å bestille inn gjennom luka, sa innehaver Leif Tommy Olsen da Moss Dagblad var på besøk to år etter at han overtok. Det gjorde han i 2020.
Den gangen vurderte han og partner Rune Andersen å bygge inn kiosken slik at kundene skulle kunne gå inn og bestille mat med tak over hodet. Det ble ramaskrik, beretter den enda mer lokale avisen Høyda. Her vil kundene beholde lukebestilling og stå ute med maten sin.
Utenfor sentrum
Alexander Gulljord tror ikke at en plass som Go’Bua ville gått like bra i Moss sentrum. Kundene kommer i bil. – Mange kommer forbi når de kjører fra byen og ut til E6, eller fra E6 og inn til byen, forteller han.
Pølsene, det er først og fremst wiener. Her går det fire–fem ganger så mye wiener som grill. De har vært helt lokale helt til for halvannet år siden.
Ertnes-pølser
– Pølsene kommer fra Ertnes. De har jo lagt ned produksjonen i Moss. Men pølsene er samme deal som alltid selv om de kommer fra Oslo, sier Gulljord.
Til pølsebu å være har han ganske god plass på innsiden av disken. Her er det rom for mye sjokolade og smågodt, snacks, drikke og aviser.
Softisen er en sikker vinner om sommeren. Softis smaker forskjellig fra sted til sted selv om ingrediensene er de samme – og Go’Bua har fått et godt rykte også for softis.
Faste kunder
Det går gjerne et par hundre kilo pølser hver uke over disken på Go’Bua. Men det er ikke alle mossingene som legger middagen eller ventepølsevisitten til Høyda:
– Vi har nesten bare faste kunder. Noen er nye, men de fleste er faste. Det er koselig, sier Alexander Gulljord.