Etter overtagelsen av Grøstadgris: Gårdsand investerer for hele 10 millioner

Etter overtagelsen av Grøstadgris: Gårdsand investerer for hele 10 millioner VESTFOLD Til nå har Gårdsand i Vestfold kun håndtert tobeinte dyr i sitt produksjonsanlegg. Når bedriften en gang i oktober… Les mer

Etter overtagelsen av Grøstadgris:
Gårdsand investerer for hele 10 millioner

VESTFOLD Til nå har Gårdsand i Vestfold kun håndtert tobeinte dyr i sitt produksjonsanlegg. Når bedriften en gang i oktober overtar driften av Grøstadgris, skal det både skjæres gris og produseres produkter basert på frilandsgris fra Grøstadgris.

Per A. Sleipnes

Aadne Søyland, daglig leder og gründer i Gårdsand, uttrykker tilfredshet med det som nå skjer i forbindelse med overtagelsen av Grøstadgris.

Grøstadgris innså allerede for to år siden at bedriften var vel liten alene i et stadig tøffere marked. Noe burde og måtte skje og det ble satt i gang en form for «utredningsarbeid». Dette arbeidet har nå altså munnet ut i en enighet med Gårdsand om utstrakt samarbeid på alle nivå. Avtroppende daglig leder i Grøstadgris, Trude Antonsen, understreker at det dreier seg om tett samarbeid – ikke en overtagelse i juridisk forstand.

Bemanningsbransjen

– Når vi nå har blitt enige og fått alle brikkene på plass, legger vi ned administrasjonen her på Grøstadgris. All virksomhet skal styres fra Gårdsand. Det betyr bl.a. at all produksjon flyttes fra Slakter Eftedal AS i Larvik til Revetal. Dessuten slutter jeg i Grøstadgris og begynner i bemanningsbransjen. Jeg blir partner i bemanningsselskapet People som har etablert seg her i Vestfold. En fin og fornuftig løsninger for alle parter, understreker Trude Viola Antonsen. Hun går også ut av KLF-styret og blir erstattet av Jan Strøm-Larsen.

Ti millioner

Daglig leder og gründer i Gårdsand, Aadne Søyland, er selvsagt også tilfreds med det som nå er i ferd med å komme på plass. Samtidig innser han at Gårdsand får noe å bryne seg på i kjølvannet av denne driftsovertagelsen.

– Jeg er skrudd slik at jeg har trøbbel med å si nei til spennende prosjekter. Det vi har fått på plass her, er et slikt prosjekt. Nå vil det bli investert nær ti millioner kroner her i anlegget og med håndtering av gris, i tillegg til kylling og and, får vi utnyttet maskinparken maksimalt. I startfasen vil vi måtte stenge ned fjørfeproduksjonen en dag pr. uke for å få demontert grisen som kommer fra Norturas anlegg i Tønsberg. Men dette er en midlertidig løsning, sier Søyland.

Frilandsgris

I dag leverer Grøstadgris rundt 2500 gris til slakting, men Søyland håper at man i løpet av et par år kan mer enn fordoble dette volumet. Da snakker vi først og fremst om frilandsgris. Det vil også bli produsert økologisk gris ved anlegget, men potensialet ligger i frilandsgris ettersom fôrtilgang for økologisk gris er utfordrende. Dette fôret må i stor rad importeres langveisfra og i et bærekraftsperspektiv, mener Søyland at det er uheldig. Frilandsgris fanger dessuten opp de krav som stilles til dyrevelferd.

– Hva med markedet, er det potensial for mer svinekjøtt i dagligvarehandelen?

– Uten god markedsadgang ville vi selvsagt ikke gått inn på dette. Via NorgesGruppen, som eier 49 prosent i Grøstadgris og som vi har et tett samarbeid med, har vi denne markedsadgangen på plass. Det har vært avgjørende. Nå er vi godt i gang med produktutvikling og utvikling av nye konsepter basert på svinekjøtt av ypperste kvalitet, sier Søyland

Han innser at den kanskje største utfordringen nå, blir å få fatt i dyktige folk i produksjonen. Bedriften må nemlig utvide staben, bl.a. med flere pølsemakere og også flere kjøttskjærere. Særlig førstnevnte yrkesgruppe er det stor rift om i kjøttbransjen.

Gårdsand sterkt preget av koronakrisen

Revetal Selv om Gårdsand i første rekke er en leverandør til dagligvaremarkedet, fikk også Revetal-bedriften merket koronakrisen. Stikkordet er fravær av salatkjøtt.

For da koronakrisen slo inn med full tyngde i mars/april, steng alle butikker sine selvbetjente salatdisker. Gårdsand leverte opp mot tre tonn salatkjøtt basert på kyllingfilet til dagligvarebutikker med salatbar. Bortfall av dette salatkjøttet bidro til betydelige inntektstap i denne perioden.

Siste saker