Hva liker folk best å grille?

Nå i mai begynner grillsesongen for alvor. Hva griller folk og hvem griller oftest? I skrivende stund er det en grillundersøkelse ute i felt, så denne saken tar utgangspunkt i… Les mer

Nå i mai begynner grillsesongen for alvor. Hva griller folk og hvem griller oftest? I skrivende stund er det en grillundersøkelse ute i felt, så denne saken tar utgangspunkt i fjorårets undersøkelse gjennomført av YouGov, på vegne av MatPrat.

I undersøkelsen fra 2022 er det tre temaer som stikker seg ut; frekvens, hva man pleier å grille og hvilke utfordringer folk har når det gjelder grilling. Vi tar praten med Gunnar Thoen, analyseansvarlig i MatPrat.

Ingen grillhovedstad

–Hvor ofte griller folk?
– Rundt én av tre griller ukentlig eller oftere. Drøyt én av tre griller et par ganger i måneden. Resten griller sjeldnere eller aldri. Det er vanskelig å plukke ut en grillhovedstad i Norge, fordi grilling er veldig avhengig av vind og vær. Og vi vet at været i Norge er svært ustabilt, så det vil si at grillsommeren kan været god et sted, dårlig et annet, uten at dette har noe å si for grillentusiasmen, forteller Thoen.

Grillpølser og burgere

Er det noen typiske forskjeller på hvem som griller?
– Vi ser at de under 40 år skiller seg ut ved å grille oftere enn resten. Så er det kanskje her du finner storgrillerne når det gjelder når det gjelder hvor ofte de fyrer i gang grillen.

Hva er det folk griller?
– Folk griller i størst grad grillpølser og burgere. 71 prosent svarer at de pleier å grille grillpølser, mens 63 prosent svarer at de pleier å grille burger. På en tredjeplass finner vi koteletter med sine 46 prosent. Når det gjelder koteletter er det et litt alderstungt produkt på grillen. Det er de som er 60 + som pleier å grille dette i størst grad. Men når folk blir bedt om å plukke ut det de liker aller best å grille, så er det burgere som er mest populært. Særlig gjelder dette de mellom 18–40 år hvor burger er soleklart mest populært.

Forskjell på kjønn

–Er det forskjell på by og land?
– Ja. Det er i hvertfall forskjell på Oslo og resten av landet. I Oslo griller man mindre kjøtt og langt mer vegetarprodukter enn resten av landet.

Men hva med kjønn og hva de griller?
– Ja, her er det to morsomme forskjeller; kvinner slenger i langt større grad kylling og grønnsaker på grillen enn menn. Når det gjelder menn så griller de i langt større grad enn kvinner spesialpølser og biff.

Hva stikker kjepper i hjulene for grillentusiasmen til nordmenn?
– Ja, foruten dårlig vær, er det kjedelige etterarbeidet med rengjøring av grill som i størst grad legger en demper på entusiasmen. Og når det selve grillingen, så er det å holde orden på tid og temperatur som flest synes er utfordrende. Det er da én av fire som opplever det med tid – å vite hvor lenge man skal grille maten, som utfordrende. To av ti synes det er utfordrende å kontrollere varmen på grillen, som kan for eksempel bidra til at grillingen ikke blir den optimale opplevelsen. Men her kan både kjøttbransjen og vi i MatPrat bidra med tips og kunnskap til alle grillerne der ute. Men det kjipe været får vi dessverre ikke gjort noe med, smiler Thoen.

Siste saker