Nottos med ‘hemmelige’ pølser

Det er en institusjon, et landemerke, sier Inger Morterud. I fjor tok hun over Nottos i Grimstad. Pølsebua er berømt, men hvor pølsene og pølsevannet kommer fra, det er hemmelig…. Les mer

Det er en institusjon, et landemerke, sier Inger Morterud. I fjor tok hun over Nottos i Grimstad. Pølsebua er berømt, men hvor pølsene og pølsevannet kommer fra, det er hemmelig.

Av Georg Mathisen

Wiener i brød er den store slageren. – Og så selger vi litt grill og litt ostepølse med bacon. Det må være enkelt og greit, for det er så liten plass her, sier Morterud.

Må gå fort

Hun står bak Morterud Bakeri & Konditori i Grimstad. Bakeriet har levert pølsebrød til kiosken på bryggekanten i en årrekke. Da Nottos måtte ha ny eier i fjor, overtok Morterud like godt hele pølsebua.

I bladet Kjøttbransjen presenterer vi pølsebodene rundt om i landet som fortsatt eksisterer i beste velgående. Se alle som er omtalt til nå på tema "Pølseboder landet rundt"

Begynte med fiskekaker

– Jeg har drevet den i halvannet år nå. Jeg tenkte med en gang at vi skulle begynne med litt pommes frites, men det er det jo ikke plass til. Det er ofte veldig lang kø, så da må vi ha noe som går fort og kjapt. I år slo vi til med milkshake, det er det eneste, forteller Morterud. I tillegg til pølser er det nemlig softis som står på menyen hos Nottos.

Men det begynte med fisk i 1936. Notto Føreland fra Vennesla solgte hjemmelagede fiskekaker, ofte med sennep, fra en vogn i Storgaten i Grimstad. Han gikk fort over til pølser, gjerne til kunder som kom fra bryggedans, men han holdt også åpent om vinteren.

20 år senere fikk han en ordentlig, mobil kiosk, og i 1968 flyttet Nottos inn i en fast kiosk. Ifølge fotobokprosjektet Norsk kioskkom pølsene først fra Chr. Berg, og senere fra Henning Pedersen. Pølsebrødene kom fra Morterud, sennepen fra GK – altså Grimstad Konserves – og løken ordnet Notto Føreland selv.

Senere har Solveig Fjell Strand drevet kiosken og flyttet den dit den står i dag. I 1989 overtok Nottos sønn Nils Harry Føreland, som eide kiosken frem til i fjor. Grimstad Adressetidendefortalte om 17. mai-stemning da Nottos åpnet igjen etter to måneders oppussing i mars i fjor.

Nye pølser

Da var det med samme brød og tilbehør som før, men med nye pølser. – De er en hemmelighet. Også pølsevannet og hvor det kommer fra er en hemmelighet. Det er veldig god knekk i pølsene, og de er godt røykt. Det er dét jeg vil ha, og vi har fått laget en egen oppskrift, sier Inger Morterud.

– Vi hadde jo slakteri her i byen. Nå har vi ikke det lenger, slår hun fast.

– Vi har drevet bakeri i alle år, og Nottos har aldri byttet leverandør av pølsebrød. Vi har en spesiell, egen oppskrift som bare går dit, forteller Morterud. – Da eieren ble pensjonist, var han redd for at det ikke skulle bli de samme pølsebrødene, så han lurte på om jeg ville overta. Det gjorde jeg. Nå leier vi ut bakeriet vårt til et annet bakeri, og de har fått oppskriften og lager brødene på vår oppskrift, sier Morterud.

Mange tonn

– Nottos er jo blitt som en institusjon. Det har alltid vært et landemerke. Folk sier det ikke er pølsebuer igjen i Arendal, så de kommer til Grimstad og skal ha pølser og softis og sitte ved bryggekanten. Det er så koselig, sier hun.

– Så har vi mange motorsykler innom. Hver onsdag kommer det en hel gjeng og møtes her. De kjører fra A til B, og så må de innom Nottos og ha en pause her, forteller Inger Morterud.

Nottos har veldig mange faste kunder. Hvor mange pølser de spiser i året, det vil hun heller ikke fortelle. Men det er snakk om mange tonn, ifølge Nottos-sjefen.

Siste saker