Tøff eurokurs, men nok varer

Tøff eurokurs, men nok varer Det er ikke noe problem å få kjøpt utstyr til fjøset i en koronakrisetid. Men norske kroner er lite verdt, og valutakursen kan gjøre det… Les mer

Tøff eurokurs, men nok varer

Det er ikke noe problem å få kjøpt utstyr til fjøset i en koronakrisetid. Men norske kroner er lite verdt, og valutakursen kan gjøre det meste dyrere enn vanlig.

Georg Mathisen

Øivind Skurdal gleder seg over at landbruket holder det gående selv om andre næringer ligger nede.

Foto: Fjøssystemer

– Vi har konkludert med at vi er utrolig heldige som har bonden som kunde, sier daglig leder Øivind Skurdal i Fjøssystemer.

I en tid der det meste står stille, selger han fjøs og utstyr til kunder som må holde det gående omtrent som vanlig. Smittevernrutinene er på plass, og han understreker hvor viktig det er å bruke hodet.

Passer på smitte

– Gårdbrukeren er i karantene hele livet. Han er opptatt av smitte. Og mat må vi jo ha. Nå håper vi at folk våkner og ser verdien av å ha matproduksjon i Norge. Å bygge opp i stedet for å bygge ned, slik som enkelte har en formening om at vi burde gjøre fordi kua fiser, sier Skurdal. – Jeg håper at alle vi som jobber for landbruket, organiserer oss såpass godt at vi kan prate vår sak mot alle som er historieløse.

Illustrasjon: Colourbox

Det er eurokursen som er det verste for Fjøssystemer akkurat nå. De tre første månedene i år steg euroen fra under 9 til over 11 norske kroner.

– Og også faren for at det blir vanskelig å få tak i varer, men det ser greit ut foreløpig. Vi har heldigvis litt lager, understreker han. Fjøssystemer selger produkter fra både Nederland, Tyskland, Danmark, Italia og Frankrike.

Salgssesong

Den høye eurokursen kan gå over allerede før levering.

– Nå er vi i salgssesongen. Dette er hovedsalgs-sesongen på prosjekt, men så blir ikke prosjektene påbegynt før til sommeren og høsten. Den høye eurokursen må jo gå over. Men vi må ta forbehold om kurs, vi som alle andre, sier Øivind Skurdal.

– Vi selger på en kurs, og så har vi forbehold. Hvis kursen går opp, blir kunden med opp. Går den ned, blir kunden med ned. Vi må være ærlige og redelige. Samtidig er det ingen som klarer å kikke i glasskula og se resultatet av den situasjonen som er oppstått nå, konstaterer han, men kommer med gladmeldingen:

– Det er ikke noe som tyder på at bøndene gir opp. Det skal vi være veldig glade for, alle som bor i Norge. Aktiviteten er bra. Jeg synes synd på mange andre bransjer som har fått en brå stans.

Fjøssystemer selger produkter fra flere land – her en fullfôrblander som er utviklet
i samarbeid med tyske BvL. Øivind Skurdal håper at dyre euro ikke kommer til å vare evig, men selger alt med forbehold om valutakurs.

Foto: Fjøssystemer

Positivt i næringen

Fjøssystemer arbeider med mange prosjekter i år. – På kundesiden kan vi ikke si at vi merker noen negativitet, forteller Skurdal.

– Hadde jeg vært gårdbruker, så hadde jeg også vært positiv, for er det noen som vil få en opptur, så er det norsk landbruk. Folk ser verdien av matproduksjon, trygg og god mat og selvforsyningsgrad. Vi må bare få mange nok til å si det, og de rette folkene. Jeg tror nok en del som finner ut i år at det ikke er Rema 1000 som lager melken. Det er god, men hard lærdom, konstatere Skurdal.

Siste saker