Veganpålegg – vann, stivelse og fett

Veganpålegg som er ment å erstatte skinke inneholder mest stivelse og kostfiber. Veganpålegg som er ment å erstatte ost, inneholder mest vann, stivelse og fett; hovedsakelig mettet fett. Dessuten er… Les mer

Veganpålegg som er ment å erstatte skinke inneholder mest stivelse og kostfiber. Veganpålegg som er ment å erstatte ost, inneholder mest vann, stivelse og fett; hovedsakelig mettet fett.

Dessuten er produktene nesten frie for proteiner. Det viser Mattilsynets omfattende analyse av til sammen 34 produkter som selges i dagligvarehandelen.

«Økende interesse for plantebasert kosthold har gitt et større utvalg av plantebasert pålegg. Mattilsynet har undersøkt næringsstoffer og uønskede stoffer i blant annet veganpålegg som kan brukes til å erstatte ost og skinke. Det ble funnet lite uønskede stoffer, men produktene inneholder kanskje ikke de næringsstoffene du tror», skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Produktene som ble analysert kommer fra Coop Norge, Synnøve Finden, Go’ Vegan Nordic, Finsbråten, Orkla, King Oskar, NorgesGruppen, Lofotprodukt, Mills, Kavli, Marenor AB, Pharmatech, Arvid Norquist, Lions Rasins, Bama, Brynhild gruppen, Nortura, Grilstad og Oetker.

Mattilsynet gjennomfører hvert år analyseprosjekter der relevante næringsstoffer og uønskede stoffer i matvarer undersøkes. Analysene er utført av Havforskningsinstituttet. Prosjektene er en del av arbeidet med å oppdatere den norske Matvaretabellen og få en bedre oversikt over innhold av næringsstoffer i matvarer.

Siste saker