Bondekvinner ønsker bedre velferdsordninger

Bondekvinner ønsker bedre velferdsordninger En undersøkelse blant bondelagets kvinnelige medlemmer, viser at bedre velferdsordninger er det mest effektive grepet for å få flere kvinner inn i næringa. Undersøkelsen omfatter vel… Les mer

Bondekvinner ønsker bedre velferdsordninger

En undersøkelse blant bondelagets kvinnelige medlemmer, viser at bedre velferdsordninger er det mest effektive grepet for å få flere kvinner inn i næringa.

Undersøkelsen omfatter vel 18 000 kvinner og halvparten av dem som svarte er aktive bønder.

Blant tiltakene som nevnes for å få flere kvinner inn i næringa, blir velferdsordninger trukket fram som det viktigste tiltak. Det dreier seg både om ordninger rundt svangerskap, sykdom og ferie og fritid. Bondelaget vil nå følge opp disse utfordringene om velferdsordninger, og skal blant annet lage en veileder for medlemmene.

Birte Usland, styremedlem i Norges Bondelag

Birte Usland (bildet) er styremedlem i Norges Bondelag og jobber med likestilling i landbruket. Hun forteller at i forbindelse med svangerskap og fødsel er hele familien, og kvinner spesielt i en sårbar situasjon.

– Vi hører for mange historier om at det brukes mye tid på å finne ut av retningslinjer, det gis uklare svar, ulike svar og man blir sendt fra sted til sted. Dette gjelder både i forbindelse med eventuelle sykemeldinger og permisjon. Det er ikke holdbart, dette er rettigheter vi har krav på, og vi ønsker at det skal komme på plass tydeligere retningslinjer for både bønder og NAV, sier Birte Usland.

Bonden vil ha mulighet til å følge opp syke barn. Det er også viktig for mange unge bønder å ha muligheten til å følge opp syke barn og ha tilrettelagte ordninger ved svangerskap og fødsel.

Lie tror at gode velferdsordninger er en forutsetning for mange for å overta gård og produksjon og viser til en undersøkelse blant kvinnelige bønder i 2018 som viser at kvinner setter velferdsordninger på topp for å få flere kvinner inn i landbruket.

Siste saker