Strømdebatt, rekordresultat og få tilsetningsstoffer

De synes i mediene, har droppet annonseringen og driver bedre enn noen gang. I produktene satser slakter Abrahamsen på få tilsetningsstoffer. Av Georg Mathisen Lokalavisen i Larvik har utnevnt ham… Les mer

De synes i mediene, har droppet annonseringen og driver bedre enn noen gang. I produktene satser slakter Abrahamsen på få tilsetningsstoffer.

Av Georg Mathisen

Lokalavisen i Larvik har utnevnt ham til «Kongen av lapskaus».
– Vi selger over 15 tonn med lapskaus i året, sier Thorbjørn Andreas Abrahamsen.

Femte generasjon i kjøttbedriften i Larvik gjør det enkelt, rent og velsmakende når han lager lapskaus.

– Det er bare potet, gulrot og løk i tillegg til karbonadekjøtt som jeg håndskjærer, forteller han. Han har snakket med store Meny-butikker som lager 600 kilo lapskaus i året. Det er to ukers produksjon for håndverksbedriften Th. Abrahamsen.

Lapskausen og de andre varmrettene er populære innslag i disken.

Rent skal det være på krydder- og tilsetningsfronten, også. – Vi har en del egne blandinger fra Den Norske Kryddermølle, og så bruker vi rene krydder og røyker på ordentlig bøkeflis, forteller han.

– Litt for holdbarheten, litt fosfat i pålegget for å få det til å henge sammen, ellers er alt rent og pent, istemmer Atle Sand i Notim, for anledning på besøk hos kunden sentralt i Larvik.

Strømdebatt

Det har gått bra for Abrahamsen de siste årene. Det skyldes blant annet at sjefen selv har sørget for å være synlig i mediene og debatten.

– Vi har sluttet å annonsere i avisene, men vi har vært aktive på Facebook. Og så engasjerte jeg meg litt i strøm, forteller Thorbjørn Andreas Abrahamsen.

Det er en rimelig beskjeden beskrivelse av innsatsen. – Jeg tror at dette kan være begynnelsen på slutten for veldig mange bedrifter. Arbeidsledigheten kan bli stor. Jeg kan ikke selge kjøttkaker til 250 kroner kiloen, sa han til lokalavisen Østlands-Postenfør næringslivet i Larvik holdt møte om strømpriser i oktober.

I Larvik røykes det naturlig nok på bøkeflis.

Miljøfyrtårn

Th. Abrahamsen har vært miljøfyrtårn siden 2005 og har holdt strømforbruket lavt. – Derfor er det ikke så mye mer å kutte, og vi var ikke kvalifisert for å få støtte. Strøm-utgiftene ble tredoblet, men jeg har snakket med andre i bransjen som fikk dem seksdoblet, sier han.

I vinter har han fyrt litt med gass. – En gassbeholder til 300 kroner har en varighet på to–tre uker. Vi trenger den bare om morgenen for å få litt futt og fart. Jeg har kommet hit om morgenen til romtemperatur på elleve grader, forteller han om produksjonslokalet over butikken. – Vi fyrer opp med gass, og så setter vi på stekepanner og kokepanner.

Atle Sand i Notim er på kundebesøk hos Thorbjørn Andreas Abrahamsen.

Siden 1879

Neste år har Abrahamsen-familien vært slaktere i 145 år. Det begynte i Drøbak. Tredje generasjon, Thorstein Andreas, flyttet til Larvik i 1929. Nå har sjette generasjon, som også heter Thorstein Andreas, nettopp begynt i bedriften.

Imens er femte generasjon, Thorbjørn Andreas, i full gang i produksjonen. – Du jobber så du er støl når du kommer hjem. Før jul er det nesten som aktiv dødshjelp å regne, sier han etter å ha håndstekt 7000 kaker i uken.

Gode tall

Om det går hardt ut over musklene, så er det til gjengjeld bra for bankkontoen.

– Vi har aldri hatt det så bra. Vi har vært på 11–12 millioner i omsetning. Nå rundet vi 16. Og vi har aldri hatt så stort overskudd. Vi selger mer av alt, forteller han. I bedriften er det gjerne sju ansatte på jobb hver dag.

I vinter tror han at de offentlige utspillene om strømprisen har bidratt til å få kundene innom. – Folk tenker at de får stille opp litt ekstra, og vi får omtale, sier han. Spiskammersprisen fra bygdekvinnelaget, nominasjon som årets virksomhet og NM-gull er også blant anerkjennelsene som er blitt bedriften til del.

– Vi fikk NM-gull for varmrøkt svinefilet. Den passer for eksempel på snitter i stedet for laks, sier Thorbjørn Andreas Abrahamsen

Siste saker