Hvilket øl passer til NM-vinnerne?

NM i Kjøttprodukter kåret Norges beste julemat i november 2023. En av mediepartnerne til fagkonkurransen er avisen ProBeer, en uavhengig fagavis om øl. Vi har spurt avisredaktøren om hvilke typer… Les mer

GOD MAT, GODT DRIKKE: Anders Lien, driftsansvarlig for besøk hos Aass Bryggeri, serverer julemat av fineste sort til gjester i Gildehallen – bryggeriets festsal for små og store anledninger. (Foto: Aass Bryggeri)

NM i Kjøttprodukter kåret Norges beste julemat i november 2023. En av mediepartnerne til fagkonkurransen er avisen ProBeer, en uavhengig fagavis om øl. Vi har spurt avisredaktøren om hvilke typer øl en bør ha i glassene når julematen kommer på bordet.

Av Stian Vasvik

ProBeer spurte videre Anders Lien, driftsansvarlig for besøk hos Aass Bryggeri, om hva han anbefaler til høytidens lekkerbiskener. Lien er også ansvarlig for besøk ved Gildehallen, som tar imot rundt 12.000 gjester hvert eneste år. Her serveres mat, holdes foredrag og ølsmakinger.

Før vi går inn på Liens drikkeforslag til NM-vinnerne, tar vi med hans generelle råd: – Selv om vi har lange tradisjoner med juleøl, er det ikke noe nederlag å drikke et klassisk lagerøl til julematen. Derfor er det lurt å alltid ha pils stående, sier han.

Her er Anders Lien og ProBeer sine øl-anbefalinger til de forskjellige NM-klassene.

Ribbe med tradisjonelt tilbehør: Av hensyn til fettet, gjør det seg med noe bitterhet og god karbonisering. Velg gjerne et øl med noe høyere alkoholstyrke, det bryter ned fettet i maten. Før 1993 holdt den originale juleølen 6,5 prosent alkohol, og tilsvarte det som vi i dag kaller premium juleøl. Men mange mener at mer maltdrevne, fyldigere øl – som kraftige, klassiske juleøl – gir større metthetsfølelse. Ønsker man seg av den grunn noe friskere og mer perlende, kan man gjerne gå for en premium pilsner.

Norgesmester 2023 i klassen ferdig stekt/kokt ble Stekt ribbe fra Sørlandskjøtt

Pinnekjøtt med klassisk tilbehør: Noen vil kanskje foretrekke et vellagret, alkoholsterkt juleøl med opp mot ti prosent alkohol for å møte det røkte pinnekjøttet. Lien synes det kan bli litt for «heavy». Slikt øl bør heller nytes i små doser, mener han. – Til røkt pinnekjøtt velger jeg meg derfor en premium pilsner med rundt 6,5 prosent alkoholstyrke. Er ikke pinnekjøttet røkt, smaker det både med premium pils og premium juleøl.

Norgesmester 2023 i klassen urøkt pinnekjøtt ble Henriettes pinnekjøtt urøkt fra Fatland Salg AS

Norgesmester 2023 i klassen røkt pinnekjøtt ble Pinnekjøtt av lam, røkt - Jacobs Utvalgte fra Unil AS

Juleskinke, gjerne med kremet garnityr som stuede poteter: Her passer det perfekt med en maltdrevet, vanlig juleøl med noe sødme.

Den beste juleskinken i NM-konkurransen var Bayonneskinke fra Jens Eide AS

Medisterkaker / julepølse: Litt i samme gate som ribbe, men her kan høy karbonisering og alkoholstyrke med fordel tones noe ned. Fungerer fint med en juleøl i butikkstyrke her.

Den beste juleskinken i NM-konkurransen var Medisterkaker fra Toten Kjøtt AS

Norgesmester 2023 i klassen julepølse ble Pinnekjøttpølse fra Bønes Gårdsmat

Kalkun/kylling/and: Dette er jo den rake motsetningen til ribbe, da fjørfe har minimalt med fett. Her gjør det seg med juleøl i butikkstyrke. Men kanskje man skal forsøke seg på en helt annen øltype: Hveteøl. Enten en klassisk Weizen i tysk stil, eller et brygg i retning av belgisk Wit.

Det beste fjørfeproduktet i klassen ferdig stekt/kokt i NM-konkurransen var Kyllingkonfit fra Stanges Gårdsprodukter AS

Julepålegg: Ofte serveres jo klassisk pålegg som ribberull med masse krydderier. Da gjelder det å velge et øl som ikke er for fyldig eller kraftig. Til pålegget anbefaler Lien juleøl med «vinterkrydder», gjerne med hint av appelsin, kanel, vanilje, lakris og anis. – Her bør man ta turen til «varmhylla» i butikken for å finne et godt alternativ, er hans anbefaling.

Norgesmester 2023 i klassen julepålegg ble Ribberull 100g fra Nordfjord kjøtt AS

PS: Når vi i denne artikkelen skriver «premium pils» og «premium juleøl», menes øl med en alkoholstyrke på rundt 6,5 prosent.

Siste saker