Nært ved å bli kåret ‘Årets unge bonde’

– Kombinasjonen slaktegris og melk, fungerer perfekt for meg og den driftsform jeg legger opp til her på gården. I fjor omsatte virksomheten for rundt åtte millioner kroner og jeg… Les mer

– Kombinasjonen slaktegris og melk, fungerer perfekt for meg og den driftsform jeg legger opp til her på gården. I fjor omsatte virksomheten for rundt åtte millioner kroner og jeg satt igjen med greie marginer.

Av Per A. Sleipnes

Det er Fatland-bonde Anders Kommedal som sier dette. Han er i et eksklusivt felt av unge, dyktige bønder som ble nominert til Årets unge bonde i Norgei år. For fjortende gang har nemlig Norges Bygdeungdomslag, Felleskjøpet og McDonald’s hyllet unge bønder som har utmerket seg med hensyn til god drift på gården. Vinneren stakk av med 20 000 kroner i reisestipend, et gavekort på Felleskjøpet til en verdi av 10 000 kroner og avløser i inntil en uke, levert av Norske Landbrukstjenester.

Prestisjefull kåring

Fatland-produsent Anders Kommedal (30) var en av dem som altså kunne gått helt til topps i kåringen – en kåring som forøvrig er svært prestisjefull og som de siste årene har fått stor oppmerksomhet. Vi ønsket å finne ut mer om denne dyktige og framtidsrettede Frafjord-bonden og tok turen til Rogaland. Det ble en veldig positiv erfaring.

60 årspurker

Anders Kommedal driver en kombinert-gård med gris og melkeku i Frafjord. På gården produserer han ca. 1350 slaktegris pr. år med utgangspunkt i 60 årspurker og han har en melkeproduksjon på 320 tonn. Den tonnasjen planlegger han å øke med 40 tonn neste år. I tillegg har han en kjøttproduksjon av storfe på omtrent 20 tonn årlig. På gården benytter han rundt 450 mål med gress til beiting og dyrking. Totalt er gården på 44 000 mål, men det meste av dette store arealet er fjell og skog. Dekningsbidraget pr. årspurke var for to år siden på 30 000 kroner. Det er han tilfreds med.

1350 slaktegris går årlig til Fatland Jæren fra Frafjord.

Krevende

– Jeg har drevet gården på egenhånd i seks år nå og ble nærmest kastet inn i dette som 24-åring da min far døde etter å ha blitt rammet av en hissig kreftsykdom. Jeg må vel være ærlig på at det i starten var krevende for meg både fysisk og psykisk. Og det var først da jeg valgte å ta over gården, at det gikk opp for meg i sin fulle bredde hvor mye som kreves for å skape en god gårdsdrift, forteller Anders Kommedal.

Steile fjell

Vi sitter på terrassen i huset han selv har bygd – trygt under tak mens regnet siler ned denne onsdagsformiddagen i august. Lengst inne i Frafjorden har vi høye fjell på praktisk talt alle sider og fra disse steile fjellene rundt gården, ser vi mange små fossefall som skaper en trolsk stemning. Men Kommedal har knapt tid til å dvele ved stemningen som de fascinerende naturkreftene skaper. Til det er hverdagen hans for fullpakket med gjøremål på gården. For rett før vi svingte inn på gårdstunet, hadde han gjort runden i grisefjøset og etter det melking og fôring i det relativt nybygde kufjøset.

Hjelper andre bønder

I 2018 ferdigstilte han nemlig et nytt og moderne fjøs med plass til 150 dyr og melkegrav. Han har også oppført nytt bolighus med tilhørende garasje. I 2022 fullførte han byggingen av et nytt grisefjøs/påbygg med plass til 60 årspurker. Han har også dyrket opp beite og jord hele tiden. I tillegg til gårdsdrift, har Anders Kommedal etablert en liten maskinstasjon der han hjelper andre bønder med slåing av gress og pressing. I løpet av de seks årene han har driftet gården, har han, sammen med sin samboer, investert 15 millioner kroner i bygningsmasse.

Mange gjøremål både innendørs og utendørs på gården til Anders Kommedal.

Utdannet landbrukstekniker

– Denne satsingen har vært en dyd av nødvendighet. Jeg har bevisst valgt å ikke basere for mye på robotisering og automatiseringen i melkeproduksjonen. Det for å ha bedre kontroll om det skulle skje noe med «teknikken» på gården. Med en gård litt utenfor allfarvei, er det viktig å bevissthet rundt den biten, sier den unge bonden som selv er utdannet landbrukstekniker. Han mangler to fag på komplett landbruksutdanning, men ser for seg at dette skal på plass etter hvert.

Utfordringer

Det som skiller Frafjord-gården fra andre, er den enorme innsatsen som er lagt ned gjennom generasjoner for å forme driften til hva den er i dag. Gården har vært drevet som en kombinert melke- og grisebruk over flere generasjoner. Kommedal gård har en beliggenhet som bidrar til utfordringer både knyttet til landskap og fjellformasjoner. Gården krever mye arbeid for å få gode avlinger og alle som har drevet Kommedal gård har vært nødt til å være kreative og langsiktige i sin tilnærming. Anders Kommedal har siden han overtok i 2017 vist stor arbeidsglede, utholdenhet og dedikasjon. Det har resultert i en vellykket drift.

Dette er det 1650 kvadratmeter store kaldfjøset som ble oppført for noen år siden.

Fornøyd med Fatland

– Du har valgt å levere dine slaktegriser til Fatland. Hvorfor det?

– Jeg har den filosofien at mangfold er viktig – også i forbindelse med landbruksproduksjon. Min far var trofast samvirke-produsent i alle år, men jeg ønsket å nyorientere meg da jeg overtok. Da var det naturlig å sjekke ut hva konkurrenten Fatland hadde å tilby. Seks år senere har jeg det utmerket som Fatland-produsent og jeg må særlig skryte av dyktige dyrebilsjåfører. Det er viktig både med tanke på dyrevelferd og service.

Glad i bondeyrket

– Hvordan ser du på framtiden som bonde?

– Med skrekkblandet fryd egentlig. Jeg må erkjenne at det kan bli krevende med tanke på dagens landbrukspolitikk og økonomiske rammebetingelser. Samtidig er jeg veldig glad i bondeyrket og trives med det mangfold av arbeidsoppgaver som gårdsdrift bidrar til. Jeg mener det er viktig å fokusere på det norske landbruket og inkludere og informere den norske befolkningen om betydningen av norskprodusert mat, understreker Anders Kommedal, som oppfordrer norske forbrukere til å støtte og fremme utviklingen av norsk landbruk.

Siste saker