Lokalmatsalg med nedadgående trend

Nordmenn synes å velge bort lokalmat når prisen på mat stiger i dagligvarebutikkene. Etter mange år med oppgang i salget, peker pilene altså nå kreftig nedover. Av Per A. Sleipnes… Les mer

Nordmenn synes å velge bort lokalmat når prisen på mat stiger i dagligvarebutikkene. Etter mange år med oppgang i salget, peker pilene altså nå kreftig nedover.

Av Per A. Sleipnes

På spørsmål om hva som er årsaken til at salget går ned, svarer adm. direktør Nina Sundquist i Stiftelsen Norsk mat (tidligere Matmerk) dette:

Bekymringsmeldinger

– Årsakene er sammensatte. Vi er inne i en tid med et enormt prisfokus på alle områder i samfunnet, og forbrukeren tenker på lommeboka og kutter der de kan. Lokalmat- og drikke er prissensitive varer, og da går det utover denne kategorien i butikken. Samtidig er det færre lokalmatprodukter og mangfold i butikkhyllene på bekostning av mer ensidige billigprodukter.

– Vi har fått bekymringsfulle telefoner fra lokalmatprodusentene om oppgir at salget har gått ned, sogar har noen lagt ned produksjonen. Samtidig har det vært en god sommersesong med både norske og utenlandske turister. Så jeg håper jo inderlig at salget til hotell- og restaurantmarkedet har holdt seg høyt. Vi står foran en sesong med mange matfestivaler, så der er det også bare å krysse fingrene for at det blir et høyt salg i denne sjarmerende og direkte salgskanalen.

Distriktsarbeidsplasser rammes

– Er det noen kategorier som skiller seg ut når det kommer til nedgang i salget?
– Ikke noe vi ser tydelig nå, men når de offisielle tallene kommer så vil vi kunne bryte de ned på kategori og landsdel.

– Hva kan konsekvensene være om nedgangen fortsetter?
– I sin ytterste konsekvens ryker viktige distriktsarbeidsplasser både i primær- og foredlingsleddet. Forbrukeren får mindre mangfold og kjedeligere utvalg, og vi blir en fattigere matnasjon. Derfor oppfordrer vi hele verdikjeden til å hjelpe lokalmat- og drikkeprodusenter gjennom en krevende tid. Og til forbrukeren sier vi: kjøp norsk, kjøp lokalt og kjøp sesong!

– Vet dere eksakt hvor mye salget har gått ned?
– Nei, de offisielle tallene for lokalmatsalget får vi i slutten av oktober. I 2022 var omsetningen på totalt 11,5 milliarder kroner og jeg er oppriktig nervøs over hvor mye salget har gått ned, sier Nina Sundquist.

Prisøkning på nær 14 prosent

Prisen på matvarer i butikkene har økt med hele 13,7 prosent siden i fjor sommer, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

Seksjonssjef Espen Kristiansen følger med på utviklingen i matpriser i butikkene.

– Prisøkningen på mat har ikke vært høyere på mange tiår i Norge. Vi må tilbake til 80-talllet for å finne maken. Når vi har fått en så sterk prisvekst som nå, og i tillegg har fått en ganske øy renteøkning, så er det naturlig at husholdningene endrer på konsumet sitt, sier Kristiansen.

En av de aller største aktørene innenfor lokalmat, Meny, rapporterer om en nedgang i salget på hele sju prosent så langt i år.

Siste saker