Væromslag gir grillomslag

Væromslag gir grillomslag Grillmaten kommer tidligere og tidligere, men salget er veldig væravhengig. – Hvis det plutselig blir dårlig vær, merker vi det med én gang, forteller butikksjef Jan Magne… Les mer

Væromslag gir grillomslag

Grillmaten kommer tidligere og tidligere, men salget er veldig væravhengig. – Hvis det plutselig blir dårlig vær, merker vi det med én gang, forteller butikksjef Jan Magne Bjørke på Extra Sentrum Levanger.

Av Georg Mathisen

Jan Magne Bjørke byr på populære produkter fra både Meråker Kjøtt og Inderøy Slakteri.

Butikken ligger i tradisjonsrike samvirkelagslokaler. I Levanger sentrum, som navnet tilsier. Men dette er sentrumsbutikk med god plass til både kunder og biler.

– Vi har en lett blanding av kunder. Skoleelever, eldre – vi har god parkering i kjelleren som blir brukt mye når de skal storhandle. Det er jo greit å ha i en sentrumsbutikk, sier Bjørke.

Lokalmatvekst

Coop har lange tradisjoner for å satse på lokalprodukter i Trøndelag. Coop Midt-Norge solgte lokalmat for over 200 millioner kroner i fjor. Det er mer enn noen av de andre samvirkelagene i landet.

Extra Sentrum Levanger er godt fornøyd med både produktene og leverandørene, og det gir salgsvekst. I mars hadde butikken 23 prosent vekst i lokalmatsalget.

I kjøttdiskene står blant andre Meråker Kjøtt, Inderøy Slakteri og Røroskjøtt for de lokale innslagene.

– De lokale leverandørene tar jobben sin seriøst. Vi har med mange gode selgere å gjøre. De ringer og kontrollerer at vi har det vi trenger. Vi har gode tall fra før, men de gjør det enkelt for oss, sier Jan Magne Bjørke.

Grillvær eller ei

Nå er grillsesongen godt i gang, også på Innherred. Om det er vanskelig å bestille riktig? Ikke ifølge butikksjefen i Levanger sentrum.

– Været er egentlig det store svaret. Vi klarer som regel å få inn nok. Så kan vi selge mye, og hvis det plutselig blir dårlig vær, selger vi mindre med én gang, sier han.

Hvis det er godt vær, så har butikken stort sett alltid nok. Blir det lite grillvennlig utendørs, så er det heller ikke noen fare for å brenne inne med kjøtt som etter hvert får dårlig dato. Det gjelder bare å følge med på værmeldingene.

Grillribbe

– Det går mest i grillribbe og koteletter når kundene skal grille. Og det meste er krydret. I tillegg selges det selvsagt mye pølser og hamburgere, forteller Bjørke.

Grillmaten begynner å komme tidligere og tidligere hvert år. Men været må være godt for at det skal bli stort salg.

Ellers er handlevanene til kundene ganske så stabile, forteller butikksjefen. Her går det mye av kjøttdeig, kyllingfilet og de andre volumvarene.

Extra-butikken ligger sentralt i Levanger, men har samtidig god plass til parkering.

Omprofilerte

Det er tre og et halvt år siden butikken omprofilerte til Extra. Tidligere var det Mega-butikk i lokalene.

– Det er helt til å begynne med at kundene legger mest merke til det. Vi hører det ennå av noen, at de savner betjent ferskvare. Men kostnadene ble for store. Samtidig har Extra et stort ferskvaresortiment, så de fleste finner nok gode alternativer til det de tidligere kjøpte fra den betjente disken, mener Jan Magne Bjørke.

Siste saker