Økologisk spekemat fra Jevnaker selger

Økologisk spekemat fra Jevnaker selger Jevnaker Foredlingsdelen til Ask Gård begynte for fire år siden å produsere økologiske spekeprodukter i et lokale på 22 kvadratmeter. Når er dette arealet tidoblet og… Les mer

Økologisk spekemat fra Jevnaker selger

Jevnaker Foredlingsdelen til Ask Gård begynte for fire år siden å produsere økologiske spekeprodukter i et lokale på 22 kvadratmeter. Når er dette arealet tidoblet og neste år flytter bedriften inn i nytt anlegg på 700 kvadratmeter.

Lærdom av bommerter og feil! Det har daglig leder Kristoffer Evang dratt nytte av i etableringen og utviklingen av småskalabedriften ved Randsfjorden. Han innrømmer at læringskurven har vært usedvanlig bratt. Pølseproduksjon lærte han seg faktisk via filmer på YouTube.

Prøving og feiling

– Jeg er i utgangspunktet en klassisk matnerd og det hjalp meg i startfasen. Men det har vært mye prøving og feiling underveis. Jeg har blant annet innsett at plassmangel er et stadig tilbakevendende problem. Siden den spede starten i 2013, har vi vel bygd ett eller annet nytt hvert eneste år. Det er selvfølgelig ikke bedriftsøkonomisk ideelt, sier Evang med et smil rundt munnen.

Nå er lokalene så godt som sprengt, og det kompliserer. Det er nemlig svært krevende å årlig produsere 50 tonn kjøttprodukter i et lokale på drøyt 200 kvadratmeter. 32 av disse tonnene er spekevarer i ulike varianter. Resten er hamburgere og pølser.

– Hvem er kundegruppen?

– Vi lever fortrinnsvis til restauranter og delikatessebutikker. Vår salamipølse, som er vårt største enkeltprodukt, selger vi til velrenommerte pizzarestauranter i bl.a. Oslo. Et svært populært produkt som vi er stolte av. Så har vi rundt 150 delikatessebutikker over hele landet som vi leverer jevnlig til, samt utvalgte Meny-butikker på Østlandet, sier Evang.

Kun økologiske råvarer

– Hvorfor økologiske produkter? Det hadde vel vært enklere å benytte regulære kjøttråvarer i produktene?

– Selvsagt, men vi har ønsket å gjøre det på denne måten. Det økologiske markedet for kjøttprodukter er i klar vekst og pr. i dag er vi alene med økologisk spekemat myntet på dagligvare- og delikatessebutikker. Men jeg innrømmer at råvaretilgangen er vanskelig. I dag er vi så heldig å få tilgang til gris fra svineprodusent Heinrich Jung og disse grisene slaktes i Lillesand hos Jens Eide. En fantastisk fin og stabil råvare. Krydder blander vi selv på vår måte. Derfor blir Ask-produktene så særpreget som vi selv ønsker, sier Evang.

Ask Gård omsatte i fjor for 7,5 millioner kroner og omsetningen vil nærme seg ni millioner i år. Totalinvesteringen i det nye anlegget som skal oppføres ved Sundvolden, ligger på rundt ti millioner kroner.

Siste saker