Spanderte elgkarbonader fra Smedstuen på fattige i Oslo

Spanderte elgkarbonader fra Smedstuen på fattige i Oslo OSLO/DAL: 240 pakker elgkarbonader fra Smedstuen har i disse dager blitt levert til Fattighuset i Oslo sentrum. Det skjer takket være pensjonist… Les mer

Spanderte elgkarbonader fra Smedstuen på fattige i Oslo

OSLO/DAL: 240 pakker elgkarbonader fra Smedstuen har i disse dager blitt levert til Fattighuset i Oslo sentrum. Det skjer takket være pensjonist Sverre Hope som like godt kjøpte elgkarbonader for 26 000 kroner fra Dal-bedriften for å gi et bidrag til de aller mest utsatte i Oslo.

Av Per A. Sleipnes

– Det er en skam at så mange mennesker i vår hovedstad sliter med å få nok mat på bordet – særlig kjøttmat. Faktum er at pandemien har økt fattigdomsproblemene i Oslo og folk står i kø for å få utdelt mat på Fattighuset. Ettersom jeg har penger til overs, bl.a. i fravær av reiser jeg normalt ville tatt i en pandemifri verden – valgte jeg å gi dette bidraget, forteller Hope.

Fattighuset deler ut hundrevis av måltider i uken, men har liten eller ingen statlig eller kommunal støtte. Hope fikk sjokk da bildene av folk i kø rundt kvartalet rullet over skjermen i påsken. Han tenkte umiddelbart at noe måtte gjøres.

Brukte av feriebudsjettet

– En utfordring med rene pengegaver, er at de i for stor grad fordunster i det jeg velger å kalle det «humanitær-politiske kompleks». Det vil si den ulne samrøra mellom ulike typer hjelpeorganisasjoner og det politiske Norge, med UD i spissen. Fattighuset er ikke en del av dette komplekset, de betaler ingen lønninger, de har ingen romslige reisekonti, kun ideelle sjeler som vil hjelpe i sitt eget nærmiljø. De tar imot pengegaver som sikkert benyttes på beste vis, men også mat og andre varer for videre fordeling til trengende vet jeg mottas med takk, her. Pandemien har fratatt oss alle bevegelighet og feriemuligheter. I mitt tilfelle er en drøy håndfull feriereiser utenlands kansellert. Det slo meg at noe av feriekontoen burde kunne avses til noe nyttig for andre, sier Sverre Hope.

Hyggelig pris

Han tok kontakt med Smedstuen Gård, leverandør av kjøttprodukter til dagligvare og storhusholdning. Rett og slett fordi han synes elgkarbonadene fra Smedstuen er skikkelig gode. Spørsmålet til Smedstuen fra Hope var om Dal-bedriften kunne tenke seg å bidra med en hyggelig pris på noen hundre pakker elgkarbonader?

Daglig leder Lars Sandholtbråten i Smedstuen var ikke sen med å effektuere forespørselen fra den gavmilde pensjonisten.

– Hope er helten

– Det er viktig å understreke at Hope er helten i denne historien. Vi som bedrift har kun gitt hyggelige grossistpriser på et konkret produkt. Men en slik henvendelse får også meg som leder av bedriften til å tenke utenfor boksen. Nå vil jeg ta direkte kontakt med Fattighuset med tanke på levering av kjøttprodukter som nærmer seg dato eller som på annen måte ikke uten videre kan leveres til vår distributør. Og jeg håper virkelig andre kjøttbedrifter ser på en slik mulighet. I tider som de vi er inne i nå, trenger vi raushet og hjertevarme, sier Lars Sandholtbråten.

Også gjennom bedriftens nettbutikk, som nå står for en prosent av totalomsetningen, er det mulig å gjære «gode kjøp» for grupper som har lite penger å rutte med.

400 middager pr. uke

Hopes henvendelse til Smedstuen og velvillig respons fra Lars Sandholtbråten har nå altså sørget for at Fattighuset får levert 240 pakker elgkarbonader både i mai og juni måned. Dette utgjør til sammen 480 middager for en familie. Fattighuset betaler ingenting, maten leveres direkte til dem.

For oss er dette gull. Behovene for mat blant Oslos fattige borgere har økt dramatisk under pandemien og vi deler i gjennomsnitt ut middager til 400 personer pr. uke. Kjøttvarer har vi alltid manko på, slik at bidraget fra Smedstuen er fantastisk flott for oss. Vi vil mer enn gjerne ha mer og kan godt tenke oss flere kjøttleverandører, sier styreleder i Fattighuset.

Siste saker