Stor forskjell på Torshov og Moelv

Svineam, medisterfarse, poteter og flere som bytter ut biffen. REMA-kjøpmann Andreas Mæhlum har lært forskjellen mellom Torshov og Moelv. Av Georg Mathisen – Jeg skulle ønske jeg solgte flere rene… Les mer

Svineam, medisterfarse, poteter og flere som bytter ut biffen. REMA-kjøpmann Andreas Mæhlum har lært forskjellen mellom Torshov og Moelv.

Av Georg Mathisen

– Jeg skulle ønske jeg solgte flere rene produkter, spesielt oksekjøtt, men det er blitt veldig kostbart, sier Mæhlum. Han har vent seg til forskjellen mellom by og land. Nå gjelder det å venne seg til forskjellene fordi folk har dårligere råd, også.

Poteter og medister

– Ting som funker i Oslo, funker ikke nødvendigvis her. Jeg jobbet noen år som tørrvareansvarlig på REMA i Oslo. Der pleide vi å ha endetorg med fempakninger med Yumyum-nudler, men det går ikke her. Da jeg kom hit, bestilte jeg fire paller med poteter, og likevel gikk vi tomme hver dag. Det var da jeg lærte forskjell på Torshov og Moelv, sier Mæhlum.

I Oslo hadde han kunder fra mange små husholdninger og solgte ferdigpakkede måltider fra Fjordland. I Moelv måtte han øke potetbestillingene gang på gang før det endelig ble nok.

En sikker vinner i kjøttdisken er medisterfarse. – Det er en klassiker. Medisterfarse er svært her, fastslår Andreas Mæhlum. Modølene spiser gjerne kjøttkaker, og Ringsaker ligger i den delen av landet der kjøttkaker lages av medisterfarse. Det var heller ikke selvsagt for en kjøpmann som flyttet fra butikk i Oslo.

Fersk og lokal

– Det er et viktig produkt på Innlandet. Vi selger det hele tiden, og folk maser etter kampanjer, sier Mæhlum. Butikken hans har farse fra to lokale produsenter: Toten Kjøtt og Arne Børresen.

– Det er ingen som vil ha frossen farse her. De er vant til fersk. Begge leverer to ganger i uken, sier han. Og ellers går det mye tradisjonelle produkter på Moelv:

– Andre ting som er forskjellige fra by til land, er svinekam og sånn type produkter. Gammeldags husmannskost står sterkere her, sier kjøpmannen.

Mindre rødt, mer hvitt kjøtt

Selv skulle han altså ønske at han solgte mer rene produkter. Men det er blitt dyrt.

– Vi merker på salget det siste året at spesielt rødt kjøtt har gått ned, mens kylling går motsatt vei. Det har vært sånn siden pandemien. Da lagrene gikk tomme, tror jeg folk vente seg litt til å spise kylling, sier han og snakker om både trend og miljø.

– Når indrefilet ligger helt opp i 600 kroner kiloen og kyllingen i overkant av 100, så gjør det noe med lommebøkene til folk nå som det er trange tider. Jeg tror mange har byttet ut den biffen de har spist på lørdager, med et alternativ. Om ikke hver lørdag, så i hvert fall oftere enn før.

Helårslam?

Mæhlum får mange spørsmål om lam utenfor sesong. Han tror at lam som et frossent alternativ kunne vært et interessant helårsprodukt. Et annet tips til leverandørene handler om grillsesongen:

– Jeg savner mer rene produkter til å legge på grillen. Det blir for likt. Vi vil ikke ha samme marinade på alt. Når flintsteik til 100 kroner kiloen og indrefilet til 600 får samme marinade, blir det nesten som å spise det samme produktet. Da er ikke kundene villige til å bruke de ekstra kronene. I hvert fall for oss som ikke har bemannet ferskvare, er det viktig å treffe på mer av de rene produktene, sier han.

Personlig savner han også spesielle stykningsdeler, slik som for eksempel nyretapp, men han innrømmer at det ikke er det som kundene spør mest om.

– Brisket er et annet ønske jeg hadde. Nå har Nordfjord begynt med det, og det gikk ordentlig unna i grillsesongen. De klarte ikke å lage nok, sier han.

– Vi kunne vært flinkere til å snakke mer om de delene som ikke er så vanlige å bruke i Norge! oppfordrer REMA-kjøpmann Andreas Mæhlum.

Siste saker