Taper millioner på grossist-konkurs

Kjøttbedriften Edelgard på Vestnes utenfor Molde er en av flere bedrifter som taper betydelige pengebeløp som følge av konkursen i engrosfirmaet Supergross. Melhus-selskapet ble begjært konkurs i midten av oktober… Les mer

Kjøttbedriften Edelgard på Vestnes utenfor Molde er en av flere bedrifter som taper betydelige pengebeløp som følge av konkursen i engrosfirmaet Supergross. Melhus-selskapet ble begjært konkurs i midten av oktober og totale krav i boet beløper seg til rundt 30 millioner kroner.

Av Per A Sleipnes

Kjøttvarene fra Edelgard går i stor utstrekning til Bunnpris-butikker over hele landet. Ettersom Bunnpris har benyttet Supergross siden engros-selskapet ble etablert i 2020, er en stor andel av Vestnes-bedriftens produksjon blitt kjøpt av Supergross. Som følge av konkursen, blir varer for flere millioner kroner ikke betalt. Daglig leder Jon Daniel Nesje innser at dette vil få svært negative konsekvenser for bedriften han leder. Og Nesje presiserer at konkursen kom overraskende på han.

Likviditetsproblemer

– Dette kom som lyn fra klar himmel på oss. Vi fikk ikke noe forvarsel på at noe var galt og det som har skjedd gjør at vi har kommet i en skikkelig likviditetsskvis. Eksakt hvor mye vi har til gode i selskapet som nå er begjært konkurs, vil jeg ikke sin noe om, men at det er flere millioner er det ingen tvil om.

Ekstraordinær situasjon

– Hvilke praktiske konsekvenser får dette for bedriften? Kan det f.eks. bli snakk om lønnskutt?
– Nei vi er ikke der. Vi må belage oss på å ta dette som et tap i inneværende år. En ekstra-ordinær situasjon vi må forholde oss til, med andre ord. Heldigvis har vi et tett og godt samarbeide med Bunnpris-kjeden og Asko og vi har allerede fått på plass en leveringsmodell som synes å fungere godt, sier Nesje.

Edelgard markedsfører seg slik på web og Facebook.

156 millioner kroner

Han presiserer at det gode kundeforholdet til Bunnpris-kjeden ikke på noen måte er truet av det som, har skjedd.

– Å havne i en situasjon som dette kan man vel aldri gardere seg helt mot. Da må man gjøre det beste ut av situasjonen og det er hva vi har gjort nå. Vi skal forsere denne kneika, selv om det er krevende å få en beskjed som dette ifra før krevende tider, sier daglig leder Jon Daniel Nesje (bildet).

Edelgard omsatte i fjor for nær 156 millioner kroner og fikk et minusresultat på 3,4 millioner kroner i 2021. I år blir det nok også et underskudd som følge av denne konkursen, sier Nesje.

Etablert i 2020

Bladet Kjøttbransjen har forsøkt å komme i kontakt med representanter for Supergross uten hell. Selskapet ble for øvrig etablert i 2020 og hadde i fjor en omsetning på drøyt 271 millioner kroner. Det ferske engros-firmaet måtte bokføre et minusresultat på 9,5 millioner kroner i 2021.

Rammer også Ytre Nordmøre Slakteri

Også Ytre Nordmøre Slakteri i Kristiansund blir berørt av konkursen – om enn på indirekte vis. Slakteriet leverer nemlig alt sitt helslakt av storfe til Edelgard, men på grunn av konkursen har det vært stansi leveransene de siste ukene.

– Det dreier seg om 400 tonn årlig og det blir selvsagt trøbbel for oss når vår viktigste og eneste kanal blir midlertidig stengt. Vi håper denne situasjonen ikke vil vare og i mellomtiden har Slakthuset Dullum tatt over en god del av de leveransene vi normalt har til Edelgard. Vi har rett og slett vært nødt til å tenke alternativt når våre egne lagre nå på det nærmeste er fulle, sier daglig leder Terje Johnsen.

Siste saker