Belgier bruker Hampshire som egen merkevare

Belgier bruker Hampshire som egen merkevare Sammen med brødrene Peter og Gert, tok belgieren Bart Vanschoubroek over foreldrenes gård med 100 purker for 30 år siden. I dag har brødrene… Les mer

Belgier bruker Hampshire som egen merkevare

Sammen med brødrene Peter og Gert, tok belgieren Bart Vanschoubroek over foreldrenes gård med 100 purker for 30 år siden. I dag har brødrene en produksjon med 5600 purker fordelt på fire gårder.

Erik Tofastrud er meget tilfreds med valg av Hampshire som farrase.

Vanschoubroek har mye spennende å fortelle om sin produksjon av Hampshire-gris. Totalt i Belgia produseres det 65 000 slaktegris fordelt på 40 gårder – de fleste på kontrakt.

Brødrene har hatt produksjon med ulike farraser og krysninger, men for seks år siden ønsket de å satse ekstra på økt kjøttkvalitet. Idéen om en egen merkevare utviklet seg, og i dag markedsfører de egenprodusert Hampshirekjøtt under navnet Norbel.

– Det hele startet med at flere markedsundersøkelser viste at forbrukerne ikke var helt fornøyde med kvaliteten på det vanlige svinekjøttet i butikken. Vi fant etter hvert ut at det folk ønsket var et mørt og saftig kjøtt. Vi begynte å lete etter en passende rase med et lavt fôrforbruk, siden vi ønsket å holde kostnadene nede. Etter å ha vurdert ulike raser, falt valget på Hampshire, forteller Bart Vanschoubroek.

600 Norbel-griser pr. uke

Dette har vist seg å være et godt valg og han er storfornøyd med både grisen og merke- varen de har utviklet.

– Produksjonen ligger nå på rundt 600 Norbel-griser pr. uke. Vi har en svært høy kjøttprosent i forhold til det belgiske markedet og det er ikke en selvfølge. For å få til dette, bruker vi utvalgte Hampshireråner i avlen, og vi bruker også bare RN-råner, forteller Bart Vanschoubroek og viser til det unike RN-genet hos Hampshire som også påvirker kjøttkvaliteten.

Han forteller at de kjøper råner fra Sverige og at HKScan hjelper dem med å velge riktige råner for deres spesifikke produksjon og merkevare. Rånene transporteres til en tappestasjon i Belgia, hvor de produserer sæd til alle deres gårder.

– Hvordan synes du Hampshire er i grisehuset?

– De nyfødte Hampshire-krysningene har en veldig god vitalitet fra start og alle som steller purkene er svært godt fornøyde. Generelt er grisungene veldig robuste, og de er også lekne og nysgjerrige. Det gjør det ekstra moro å stelle med dem. Mens en del andre griseraser løper fort unna, vil gjerne Hampshiregrisen komme for å se hva som skjer.

Ingen tvil

Erik Tofastrud er en norsk produsent som er godt fornøyd med valg av farrase. Han driver en kombinert besetning og har erfaring med både Hampshire og Duroc som farrase. Han er ikke i tvil om at han nå har valgt rett ved å bruke Hampshire i sin produksjon.

– Hampshire er en veldig fin gris å jobbe med i fjøset. Den har et godt lynne og er en trivelig gris. Dessuten ser jeg nesten aldri halebiting eller griser med brokk lengre. Det var mer problemer med det da jeg hadde Duroc. Når grisen i tillegg har en bedre kjøttprosent, så er det ikke noe vanskelig valg, forklarer Tofastrud.

Dyrevelferd hos Hampshire

– Det er gledelig å registrere at flere produsenter er fornøyde med Hampshire i sin produksjon. Vi er veldig stolte av rasen og avlsarbeidet som ligger bak, og det er mye dyrevelferd i en god gris, påpeker KLFs spesialveterinær for svin og dyrevelferd, Emilie Oldervik.

Hun slår fast at grisens gode helse og atferd gir et veldig godt grunnlag for en god produksjon. Samtidig er det viktig å være bevisst på at enkelte ting skiller Hampshire fra andre raser.

– Hampshire trives godt i litt lavere temperatur enn annen gris. Dersom det er for varmt i fjøset, vil dyra gjerne legge seg på spaltegulvet og bruke den tørre delen av bingen som gjødselareal. Ved å være oppmerksom på ventilasjon og temperatur i fjøset, samt å eventuelt bruke dusjing på spaltegulvet, vil man kunne forebygge skitne binger, understreker Oldervik.

Siste saker