Matsentralene sliter med å få tak i nok mat til jul

Matsentralene sliter med å få tak i nok mat til jul Siden sommeren 2022 har matsentralene over hele landet opplevd en betydelig økning i behovet for mathjelp. Da hjelper det… Les mer

Matsentralene sliter med å få tak i nok mat til jul

Siden sommeren 2022 har matsentralene over hele landet opplevd en betydelig økning i behovet for mathjelp. Da hjelper det godt på at Matsentralen i Oslo fikk vel 700 kilo kjøtt og kjøttvarer i kjølvannet av årets NM.

Daglig leder Cristiano Aubert i Matsentralen Oslo sier at de så langt i år har delt ut 1850 tonn med mat gjennom de frivillige organisasjonen.

Som vanlig fikk Matsentralen i Oslo tilgang til det som ble til overs etter at dommerne hadde bedømt årets produkter. Det er gull verdt for mange som sliter, fastslår daglig leder Cristiano Aubert.

1850 tonn

– Vi har stor glede av dette «overskuddskjøttet» og for vanskeligstilte i hovedstaden, er dette et viktig proteinbidrag i en tøff tid, sier Cristiano Aubert. Hans organisasjon har i år delt ut til sammen 1850 tonn mat gjennom de frivillige organisasjonene.

Han forteller at det tidvis kan være glissent med mat på lagrene og i kjølerommene på sentralen i hovedstaden og at behovet rett og slett større enn dem man klarer å dekke.

Tredobling på to år

Han har opplevd et voldsomt trykk de siste årene, og spesielt siden i fjor høst. I 2022 delte landets matsentraler ut 35 prosent mer enn i 2021.

– Det er nå over 150 000 husstander i Norge som er i kategorien «ille ute». Dette er mennesker som sliter med å betale regninger, hopper over måltider og kan gå hele dager uten å spise. For to år siden utgjorde denne kategorien rundt 50 000 husstander – vi snakker altså om en tredobling på to år, sier Aubert.

Evig kamp

– Det varierer selvsagt en del fra dag til dag hvor mye eller lite vi har inne, men det er alltid en evig kamp med å få inn nok og ikke minst næringsrik mat. Den voldsomme pågangen er ventet å øke i november og desember. Vi har stått i et konstant trykk siden dette eksploderte for alvor i fjor høst. Når vi går inn i advent- og juletiden, setter vi alle krefter inn for å hjelpe så mange som mulig. Det er ekstra krevende å ha presset økonomi på den tiden av året, sier Aubert.

Siste saker