Slakteri fant løsning etter grossistkonkurs

Da hovedkunden ble rammet av konkurs, satt slakteriet med fulle lagre. Men Ytre Nordmøre Slakteri kom seg helskinnet gjennom usikkerheten. Av Georg Mathisen Et ansikt å forholde seg til! Det… Les mer

Terje (fra venstre), Ann Iren og Håvard Johnsen.

Da hovedkunden ble rammet av konkurs, satt slakteriet med fulle lagre. Men Ytre Nordmøre Slakteri kom seg helskinnet gjennom usikkerheten.

Av Georg Mathisen

Et ansikt å forholde seg til! Det er budskapet til Terje Johnsen, hovedeier og daglig leder for Ytre Nordmøre Slakteri.
– Vi må jobbe hele tiden for å få slakt og treffe produsentene personlig. Det er viktig å ta en prat. I perioder hvor vi har mindre slakting, tar jeg en telefon, og vi får alltid noe slakt tilbake. Det er viktig å behandle folk skikkelig, sier Johnsen.

100 produsenter

Storfeslakteriet i Kristiansund har drøye 100 produsenter. De fleste er faste og de holder til i kommunene ytterst på Nordmøre. Avstandene er blitt korte, spesielt etter at alle kommunene unntatt Smøla er blitt landfaste.

Det blir litt færre produsenter, men driften på slakteriet er som før. – Det har vært veldig stabilt, fastslår sjefen. Men i fjor ble det vanskelig en stund:
– Det var en periode i fjor da det var stans på Vestnes fordi grossisten deres gikk konkurs. Da ble vi litt i beit, sier han.

Han snakker om Supergross. Da selskapet gikk konkurs, mistet Edelgard på Vestnes både kunde og kroner. Alle de hele slaktene fra Ytre Nordmøre Slakteri gikk til Edelgard.

Slakt til Grilstad

– Heldigvis fikk vi en løsning hvor vi kunne levere slakt til Grilstad i Brumunddal. Vi var også i Malvik, og vi leverte noen lass til Slakthuset Eidsmo Dullum. Så, da de kom i gang igjen litt på Vestnes, gikk det litt i rykk og napp, sier Terje Johnsen.

Han er full av godord om Ståle Gausen og Grilstad. Samtidig har han ikke noe å utsette på Edelgard. – De kom uforskyldt oppi situasjonen, understreker han.

Nå slakter Ytre Nordmøre Slakteri hele uken. – Vi har egen bil og kjører selv, slik at vi ikke er avhengige av å leie bil i tillegg. Bilen tar rundt 30 dyr, men vi kan slakte en god del mer i uken, sier Johnsen.

Ny avlivingsfelle

Slakteriet investerer jevnlig. – I fjor fikk vi ny avlivingsfelle. Den la vi selv. Avlessingsrampen, derimot, måtte vi få et firma til å lage for oss. Det ble litt for mye arbeid. Men vedlikeholdet gjør vi stort sett selv, forteller han.

Mandagen er stort sett innkjøringsdag. Mattilsynet har Johnsen og kollegene et godt forhold til. – Jeg er nøye på renhold, og det er viktig at vi er nøye. Mattilsynet følger boken, og vi har aldri fått klager derfra, forteller han.

Ytre Nordmøre Slakteri klarer å finne ansatte i nærmiljøet, og yngstemann av de sju er 22 år. – Jeg har forstått det sånn at det generelt er vanskelig å rekruttere rundt omkring i mange yrker, men vi har ikke trengt å søke etter folk. De som jobber her, har jobbet på slakteri tidligere, forteller han. Alle har norsk som førstespråk.

Satser på storfe

Nå er spørsmålet hva som skjer hos storkunden på Vestnes fremover. Johnsen håper å komme tilbake med mer ferske slakt.
– Det blir gjerne mer om høsten enn første halvdel av året. 60–70 prosent av slaktingen vår skjer om høsten, og da slakter vi helt frem til jul. Vi konsentrerer oss fremdeles om storfe, og det er ganske bra med storfe i Møre og Romsdal, sier Terje Johnsen.

Siste saker