– For mange direkte useriøse produkttester

Hoveddommer i NM, pølsemakermester Tom Chr. Johannessen (bildet), reagerer på det han kaller for mer eller mindre useriøse produkttester. – Jeg har registrert at det florerer med tester av julemat… Les mer

Hoveddommer i NM, pølsemakermester Tom Chr. Johannessen (bildet), reagerer på det han kaller for mer eller mindre useriøse produkttester.

– Jeg har registrert at det florerer med tester av julemat – særlig pinnekjøtt. Det er tydeligvis noe som opptar mediene og det er forsåvidt hyggelig. Mindre hyggelig er det at mange av disse testene framstår som nokså useriøse. Og det er all grunn til å kritisere at kokker som sier de skraper av mugg på hjemmetørket pinnekjøtt får positiv oppmerksomhet i enkelte medier. Mugg på pinnekjøtt skal absolutt ikke forekomme og det blir ikke bedre om mugg blir forsøkt fjernet, sier Johannessen.

– Mye uberettiget og usaklig kritikk av pinnekjøttkvalitet (18.12.2023 - Kjøttbransjen)

Medieoppmerksomhet
Han er ansvarlig på pølsemakeriet ved Nofima og er en av landets aller fremste fagpersoner både på kjøtt-teknologi og hygiene knyttet til kjøttproduksjon. Johannessen opplever at enkelte medier har sin spesifikke agenda der det å rakke ned på kjøttindustrien kan synes som en drivkraft.

– For å bekrefte tesen om at kjøttbransjens folk ikke tar produktkvalitet nok på alvor, hyrer TV-kanaler og aviser inn kokker og andre som får lov til å fyre løs. Det viktigste synes å være flest mulig klikk og mest mulig medieoppmerksomhet, sier Nofimapølsemakeren.

Økt mangfold
– Du har vært hoveddommer de to siste NM i kjøttprodukter og hva er ditt hovedinntrykk på basis av denne rollen?
– Det jeg har merket meg, er at mangfoldet når det gjelder julemat og særlig pinnekjøtt har blitt større de siste årene. Nå tilbyr bedriftene i kjøttbransjen flere varianter – ikke bare røkt og urøkt. Slik sett har det foregått en produktutvikling og industrien har tilpasset seg ulike behov og krav i markedet. For det vi skal huske er at det er store geografiske forskjeller på hva folk vil ha når det gjelder pinnekjøtt, fastslår Tom Johannsen.

Siste saker